Ikona rokenrolu Tina Turner zemřela minulý měsíc ve svém domě ve Švýcarsku ve věku 83 let, ale odkaz, který po sobě zanechává, je větší než její epická hudební kariéra. Byla také automobilovým nadšencem, po celý život vlastnila a milovala auta. Turner skvěle vlastnila Jaguar XJ6 a XK-E, které jí daroval její bývalý manžel a hudební spolupracovník Ike Turner. XK-E, na obrázku níže, měl poznávací značku „1 Tina“ a stal se předmětem sporu během rozvodu páru v roce 1978.

“K mé úlevě soud rozhodl v můj prospěch,” napsala Turnerová ve své autobiografii z roku 2018 My Love Story. “Tak jsem vyšla z té soudní síně jen se svým jménem. A ještě dvěma Jaguary – auty, která jsem dostala osobně.”

Po rozvodu Turnerová z nutnosti znovu objevila sebe a svou kariéru. V roce 1984 vyšlo její album Private Dancer, které se stalo obrovským komerčním úspěchem a prodalo se ho 10 milionů kopií po celém světě. Turner se stala pravidelným jménem v žebříčcích populární hudby s písněmi jako „What’s Love Got to Do With It“, „Better Be Good to Me“ a „Private Dancer“.

Se svou hvězdou na vzestupu a třemi novými cenami Grammy v pouzdru na trofeje si Turner zahrála po boku Mela Gibsona ve třetím pokračování postapokalyptické filmové série Mad Max. Pro film nahrála dvě nové písně, z nichž jedna jí přinesla čtvrtou sólovou cenu Grammy. V průběhu své kariéry nakonec vyhrála osm, přičemž jednu na začátku své kariéry sdílela s Ikem za jejich hit „Proud Mary“.

Jak její hudební a filmový úspěch posouval její hvězdu stále výš, Plymouth využil Turner pro sérii televizních reklam pro svou řadu vozů, včetně sedanu Acclaim a sportovního kupé Laser.

I když to není zrovna Jaguar, Turnerové láska k autům a její radost ze života před kamerou vytvořily pro Plymouth nějaký přesvědčivý marketing. Ve svém typickém předení je zobrazena na zadním sedadle s nápisem Acclaim: “Toto auto je nyní stavěno pro pohodlí. Zajímalo by mě, co ještě máme společného.”

Turner žila svůj život nahlas a používala hudbu ke sdílení svých osobních bojů, díky čemuž se stala známou rockovou hvězdou, která se nepodobala žádné jiné. Jsme rádi, že se s ní podělila také o její automobilové nadšení, i když si ji budeme pamatovat především kvůli jejímu přínosu pro zábavní průmysl.

“Může to znít hloupě, ale jedním z mých oblíbených útěků a tajným potěšením bylo řízení mého Jaguara,” napsala ve své autobiografii.