Stejně jako loňské Touring Coupe odhalené na Concorso d’Eleganza Villa d’Este je Skytop jen jednorázový. Německá luxusní značka by však mohla změnit názor za předpokladu, že dostatek lidí bude ochotno zaplatit nehorázné množství peněz za kabriolet řady 8 s targa topem.

Jaké jsou šanci na realizaci?

Šéf designu BMW Group Adrian van Hooydonk v rozhovoru pro Automotive News řekl, že se zvažuje produkční verze. Věří, že by mohlo být vyrobeno 20 až 25 vozů. Ceny nebyly zmíněny, ale Skytop by si určitě zajistil masivní prémii oproti dárcovskému vozu řady 8 Cabrio s cenou 100 500 dolarů. Protože koncept měl nejvýkonnější V-8, jaký kdy BMW použilo, byl pravděpodobně založen na M8 Cabrio, dostupném od 148 800 USD.

Pro mnoho nadšenců BMW nejsou peníze skutečným problémem. Mnichovská značka si údajně účtovala zhruba 750 000 USD za 3.0 CSL, což byla v podstatě přepracovaná M4 CSL s manuální převodovkou a o něco větším výkonem. Běžný CSL se prodával za 139 900 USD, takže 3.0 CSL s retro příchutí byl téměř pět a půlkrát dražší. BMW Group pravděpodobně povzbudí k tomu, aby dal Skytop zelenou, úspěch Rolls-Royce se svými karosářskými vozy, z nichž některé byly údajně prodány až za 30 milionů dolarů.

Adrian van Hooydonk věří, že existuje trh pro Skytop založený na množství peněz, které jsou lidé v dnešní době ochotni zaplatit za Z8, z níž se nový koncept inspiruje. Nádherný roadster byl mnohem méně exkluzivní, s 5 703 vozy vyrobenými od roku 1998 do roku 2003. Kabriolet řady 8 s vrcholem Targa také přebírá 503 a přináší zpět charakteristický designový rys „žraločího nosu“.

V určitém okamžiku se také uvažovalo o výrobě 2023 Touring Coupe. Původně bylo v plánu postavit pouhých devět, ale šéf designu značky BMW Domagoj Dukec chtěl až 1000 kusů. Bylo by jednodušší homologovat kupé na bázi Z4 M40i, které přineslo zpět Clown Shoe. K tomu však nakonec nikdy nedošlo, protože BMW projekt vytáhlo ze zásuvky.

BMW má dlouhou historii debutování krásných konceptů na Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Bohužel ani jeden z nich nespatřil světlo produkčního dne. Na mysl se vynoří 2008 M1 Hommage, ale byly tu i další, včetně 2015 3.0 CSL Hommage, 2011 328 Hommage a 2013 Gran Lusso Coupe od Pininfariny. Doufejme, že Skytop poruší tradici a vstoupí do výroby, i když bude omezená.