Jedním z velkých problémů u dlouhých cest přes terén je, kolikrát potřebujete natankovat – a jak draze to může vyjít. I s masivními palivovými nádržemi neujede tradiční obytný vůz mnoho. Thor Industries chce ale váš výlet na silnici zefektivnit se svým plug-in-hybridním RV.

Čím nový prototyp překvapí?

Chytře pojmenované Thor Test Vehicle je zatím jen prototyp, ale společnost jej nazývá prvním hybridním obytným automobilem třídy A na světě. Není to ale tradiční hybrid. Thor používá „sériovou hybridní“ platformu Harbinger Motors se 140,0 kilowatthodinovou baterií, benzínovým prodlužovačem dojezdu (na rozdíl od tradičního plynového motoru pohánějícího kola) a solární střechou. Samotná baterie je schopna dojezdu 240 km, zatímco kombinované nastavení je dobré pro neuvěřitelných 800 km na jedno naplnění.

Díky 800voltové architektuře je Thor hybridní RV schopno stejnosměrného rychlého nabíjení – i když společnost neuvádí, jak rychle. Má dokonce obousměrné nabíjení V2L zpětně, které může fungovat jako záložní zdroj energie pro váš domov.

Thor také nespecifikuje, jak velký je benzinový extender, ale společnost si od hybridního nastavení slibuje vynikající zrychlení a točivý moment. Podle Thora má „dvojnásobný točivý moment než dieselový motor“. Pod karoserií se nachází přední zavěšení s dvojitými příčnými rameny a systém steer-by-wire, zatímco řada prvků aktivní bezpečnosti je standardem.

Jak již bylo zmíněno, jedná se pouze o prototyp. Mateřská společnost Airstream však doufá, že její ultraúčinný obytný vůz bude na silnici a ve výrobě někdy v příštím roce.